A városi körülmények között egyre jobban elszaporodó, az épületeken megtelepedő galambok és gerlék esztétikai, köztisztasági és közegészségügyi problémák forrásai, savas ürülékük pedig a fém- és kőburkolatok korrózióját okozza. Az ezekből eredő kedvezőtlen hatások különösen az új vagy felújított épületeken szembeötlőek, jóllehet megelőzésük vagy elhárításuk a fellépő károkhoz képest elenyésző költséggel megoldható.

Az épület jellegéhez és a madárkár természetéhez igazodóan, mindenfajta épületelemre kiépítjük a felmerülő esztétikai igényeket kielégítő, az épület funkcióit nem zavaró, ugyanakkor gazdaságos és hatásos azon megoldásokat, amelyekkel a madarak távol tarthatóak.

Tapasztalatunkra alapozva röviden ismertetjük az általunk alkalmazott, javasolt módszereket, melyek megbízhatóak, esztétikusak. Mindezen megoldások a galambokra nem veszélyesek, nem okoznak fizikai sérüléseket és fájdalmat, hanem csak megakadályozzák őket a leszállásban.

Tüskés védelem

Az épületekre felhelyezett rozsdamentes acél tüskék fizikai akadályt képeznek a madarak számára és megakadályozzák, hogy a madarak leszálljanak és megtelepedjenek a párkányok, illetve az épületfalak szélein. A tüskék ellenállnak az idõjárás viszontagságainak és bármilyen építészeti megoldású épületeken alkalmazhatóak.

Galambriasztó tüskék

A riasztó talpa víztiszta UV-álló polikarbonátból készül, ebbe vannak beültetve a nagy merevségű rozsdamentes acéltüskék. A termék korrózióállósága igen jó, nem rozsdásodik, nem színeződik el, nem feltűnő, a galambok azonban felismerik, és elkerülik. A rozsdamentes acéltüskéket 50 mm-enként rögzítjük a talpba. Rögzítése bármilyen pormentes, tiszta felületen (beton, vas, cink, kő, fa stb.) szilikonos ragasztással történhet. Esztétikus, megbízható és tartós védelmet nyújt a galambok elleni védelemben. Ezeket a galambriasztó tüskéket 1,2,3,4,5 soros kivitelben alkalmazzuk, attól függően, hogy a homlokzati felület mit igényel.
1 soros:
Galambriasztó tüskék - 1 soros
2 soros:
Galambriasztó tüskék - 2 soros
3 soros:
Galambriasztó tüskék - 3 soros
4 soros:
Galambriasztó tüskék - 4 soros
5 soros:
Galambriasztó tüskék - 5 soros

Alumínium tüskéslemezek

2,0 m-es hosszban készülnek, 1 mm vastag alumínium szalagból, saját anyagából hasított tüskével. Tárolási, szállítási és munkavédelmi okokból a tüskék nincsenek felhajtva, azokat csak a munkavégzés helyszínén hajtogatjuk fel, kézzel v. fogóval. Esztétikai szempontból takarásban lévő helyekre ajánljuk alkalmazását.
2 soros:
6 cm széles, két oldalt van a tüskesor kb. 10-14 cm széles párkányt képes megvédeni

Alumínium tüskéslemezek - 2 soros
1 soros:
3 cm széles, csak az egyik oldalán van tüskesor keskenyebb párkányokra, csatornaperemre szélesebb párkányoknál a kimaradó felület kitöltésére szolgál
Alumínium tüskéslemezek - 1 soros

Hálós védelem

Lehet légaknák, tetők, tetőkiugrások, ipari fémszerkezetek, belső, zárt körfolyosós udvarok, falfülkék, ereszaljak, parkolók belső részének védelmére használni olyan helyeken, ahol galambok és más madár fajták nagy számban vannak jelen. A legbiztonságosabb védelmet nyújtja, mivel egyfajta áthatolhatatlan akadályt képez a madarak letelepedésére. Bármilyen madárfaj távoltartására alkalmas, mivel a hálók különböző szemnagyságban kaphatóak. A polietilén védőhálók nagy sűrűségűek, csomózottak, az UV sugaraknak ellenállnak. A polietilén kiváló anyag a madarak elleni védelemre, mert kémiailag indifferens, nem korhad el és számos kémiai anyaggal valamint az éghajlati feltételekkel szemben ellenálló. A védőhálók különböző színben / fekete, kőszínű, színtelen / alkalmazhatóak.

Hálós védelem - fekete háló
Fekete háló

Hálós védelem - kőszínű háló
Kőszínű háló

Hálós védelem - fehér háló
Fehér háló
Hálós védelem - tűzálló háló
Tűzálló háló